Sunday, January 27, 2008

TIDAK ADA DOSA YANG TERLALU KECIL UNTUK KITA REMEHKAN


JANGAN REMEHKAN!

Bacaan : 1Raja 11:1-9

Banyak hal besar berawal dari hal kecil. Kebakaran hutan tidak jarang berawal dari sebuah puntung rokok menyala yang dibuang sembarangan. Para pendaki gunung tahu, cabaran yang utama mereka bukanlah laluan yang keras atau jurang curam, tetapi kerikil-kerikil kecil yang masuk ke dalam kasut mereka.
Begitu juga dengan dosa. Jangan bermain-main dengan dosa apa pun. Sebab, "yang kecil" itulah boleh menjadi pintu masuk "yang besar". Ketagihan tidak jarang bermula daripada kebiasaan merokok, dan kebiasaan merokok awalnya dari mencuba sebatang dua batang rokok. Perzinaan atau pemerkosaan tidak jarang bermula dari film porno. Pembunuhan sadis tidak jarang bermula dari kata-kata ejekan.
Perkara serupa juga terjadi pada Raja Salomo. Siapa tidak kenal Salomo, Raja Israel yang terkenal bijaksana? Kerajaan Israel mencapai puncak kegemilangan ketika berada di bawah pemerintahannya. Memang betul, bahawa kerajaannya adalah warisan Daud, ayahnya, tetapi kita tidak dapat menafikan kehebatan Salomo dalam menangani masalah-masalah kenegaraan. Tragiknya, kebesaran Salomo justru kandas karena ia tidak tahan menghadapi "godaan" istri-istrinya. Bacaan kita mencatat tragik pada akhir perjalanan Salomo.
Dalam segala keadaan, selalu berwaspada itu perlu. Seperti apa yang dikatakan Rasul Petrus, "Sadarlah dan berjaga-jagalah!" (1Petrus 5:8). Jangan karena merasa bahwa sesuatu itu hanya masalah "kecil", maka kita membiarkan diri dijerat olehnya.


No comments: